Download Modelovereenkomsten

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text css_animation=”left-to-right” css=”.vc_custom_1465769258761{padding-right: 75px !important;}”]

VAR-verklaring vervalt, wat zijn de gevolgen?

De zogenoemde VAR-verklaring (“Verklaring Arbeidsrelatie”) komt per 1 mei 2016 te vervallen. In tegenstelling tot de berichten in de pers, komt hier geen systeem van verplichte modelovereenkomsten voor in de plaats. U mag deze modelovereenkomsten gebruiken, maar het gebruik daarvan is geheel op vrijwillige basis.

Wat zijn de gevolgen?

 • Een opdrachtgever loopt vanaf 1 mei 2016 meer fiscaal risico. Hij zal bij elke ZZP’er na moeten gaan of deze zelfstandig ondernemer is, of fiscaal toch aangemerkt kan worden als werknemer waarvoor de opdrachtgever loonheffingen moet afdragen.
 • Een ZZP’ er moet vanaf 1 mei, net als nu, zelf beoordelen of hij of zij fiscaal aangemerkt kan worden als ondernemer of als werknemer. In dat laatste geval kan men in de toekomst mogelijk aanspraak maken op een WW uitkering, en andere uitkeringen op grond van de Ziektewet en de WIA. Echter komen dan de fiscale ondernemersfaciliteiten in het geding.
 • Om fiscale risico’s voor met name de opdrachtgever te beperken, is het aan te raden om bij elke opdracht te beoordelen of er fiscaal sprake zou kunnen zijn van een werknemerssituatie. Wanneer direct duidelijk is dat iemand zelfstandig ondernemer is, hoeft men uiteraard niets te doen. In andere gevallen is een diepgaander onderzoek aan te raden, evenals een goede vastlegging van de gemaakte afspraken.
 • Het onderzoek dient zich in ieder geval te richten op de drie volgende elementen: arbeid, beloning en gezag. Hierbij dient de feitelijke situatie en de gemaakte afspraken vergeleken te worden met het online ‘beoordelingskader’ van de Belastingdienst.
 • De voorkeur gaat uit naar het schriftelijk vastleggen van de gemaakte afspraken. Men mag hierbij gebruik maken van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst, maar men mag ook een eigen overeenkomst gebruiken. Een akkoord van de Belastingdienst is niet noodzakelijk. Desgewenst kan men de Belastingdienst vragen akkoord te gaan met de eigen overeenkomst. Let wel: zowel het gebruik van een modelovereenkomst als een akkoordverklaring biedt onder strikte voorwaarden (en onder diverse uitzonderingen) alleen een garantie met betrekking tot het bestaan van een werknemerssituatie. Niet over het ondernemerschap van de ZZP’ er. Een overeenkomst kan meermalen gebruikt worden. Men is dus niet verplicht om elke keer een nieuwe overeenkomst te gebruiken en/of een akkoord van de Belastingdienst te vragen. De Belastingdienst gaat zelfs akkoord met een e-mailverwijzing naar de modelovereenkomst.

De Belastingdienst heeft aangekondigd tot 1 mei 2017 soepel hiermee om te gaan zodat men de tijd heeft om de zaken fiscaal goed te regelen.

Wij adviseren u goed na te denken over wat het vervallen van de VAR-verklaring voor u betekent en in geval van twijfel het stappenplan uit te voeren. Heeft u hier vragen over, neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Waar kunnen wij u onder andere mee helpen?

 • Een analyse van uw risico’s en kansen
 • De beoordeling van uw overeenkomst
 • Overleg met de Belastingdienst

Tot slot
Als u een ondernemer bent en zich presenteert als zelfstandig bedrijf heeft een voorbeeldovereenkomst weinig toegevoegde waarde.

Voorbeelden die duiden op een ondernemerschap zijn;

 • Het werken met eigen of ingeleend personeel;
 • Werken met eigen materialen en gereedschappen voor meerdere opdrachtgevers;
 • Het risico lopen voor het geleverde werk en/of betaling;
 • Het actief zoeken naar nieuwe klanten

Moet er toch een overeenkomst worden opgesteld, vraag dan uw opdrachtgever deze te maken.Indien u modelovereenkomsten van de Belastingdienst gebruikt, let dan goed op de goedkeuringsdatum van het model. Vanaf deze datum geeft de belastingdienst, mits deze goedgekeurd is, 5 jaar garantie. Niet vanaf het moment van ondertekening.

In de kolom hiernaast kunt u een aantal modelovereenkomsten downloaden

Bron:

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1465765199772{background-color: #d7edf4 !important;}”][vc_custom_heading text=”Download Modelovereenkomsten” font_container=”tag:h4|text_align:left” google_fonts=”font_family:Lato%3A100%2C100italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text css=”.vc_custom_1465764727912{padding-bottom: 50px !important;}”]Hieronder kunt u verschillende versies van modelovereenkomsten downloaden[/vc_column_text][vc_btn title=”Download Modelovereenkomst Geen werkgeversgezag en Vrije vervanging” style=”3d” color=”black” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-arrow-down” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mondtadviesgroep.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F06%2Fmodelovereenkomst-geen-werkgeversgezag-en-vrije-vervanging.docx||” css=”.vc_custom_1465759882278{margin-bottom: 50px !important;}” add_icon=”true”][vc_btn title=”Download Modelovereenkomst – Geen werkgeversgezag” style=”3d” color=”black” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-arrow-down” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1465760009476{margin-bottom: 50px !important;}” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mondtadviesgroep.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F06%2Fmodelovereenkomst-geen-werkgeversgezag.docx||”][vc_btn title=”Download Modelovereenkomst Vrije vervanging” style=”3d” color=”black” i_align=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-arrow-down” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mondtadviesgroep.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F06%2Fmodelovereenkomst-vrije-vervanging.docx||” add_icon=”true” css=”.vc_custom_1465768668454{margin-bottom: 50px !important;}”][/vc_column][/vc_row]