Per 2020 gaan de regels veranderen voor het hebben van een fiets van de zaak. Hieronder leest u oude regels die tot 2020 gelden en de nieuwe regels, die vanaf 2020 gaan gelden.

Huidige regels:
Fiets eigendom onderneming
Wanneer u als werkgever een fiets aan uw werknemer ter beschikking stelt, blijft de fiets eigendom van uw onderneming. Er hoeft niets bij het loon van de werknemer opgeteld te worden, mits de fiets alleen voor zakelijke kilometers gebruikt wordt. Het privégebruik is wel belast. Dit wordt berekend aan de hand van de volgende formule: privé kilometers x kilometers – eigen bijdrage werknemer. De vergoeding voor de zakelijke kilometers bedraagt       € 0,19 per gereden kilometer. Deze vergoeding is belast.

Fiets eigendom werknemer
Wanneer u als werkgever de aanschafprijs van de fiets (of een deel daarvan) aan uw werknemer vergoedt, dan moet dit bij het loon van de werknemer worden geteld. Ditzelfde geldt voor de situatie dat u een fiets aan uw werknemer verstrekt. U mag dit loon aanwijzen als eindheffingsloon voor de werkkostenregeling. De vergoeding van de zakelijke kilometers is onbelast. Deze bedraagt € 0,19 per kilometer.

Nieuwe regels:
Vanaf 2020 kunnen ondernemers zichzelf of hun werknemers een (elektrische) fiets of speed pedelec van de zaak ter beschikking stellen. Met de nieuwe regels wordt er voor het privégebruik rekening gehouden met een forfaitaire bijtelling. De bijtelling bedraagt 7% van de adviesprijs op jaarbasis. De bijtelling wordt bij het inkomen opgeteld. Over dat inkomen moet belasting betaald worden.