Hieronder vindt u een aantal opties hoe u kunt sparen voor uw oude dag.

1. Pensioenverzekering of banksparen
Maandelijks een bedrag opzij zetten voor uw pensioen via een lijfrenteverzekering, zzp-pensioen of banksparen. De inleg is aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Echter, dit kan niet onbeperkt, wij kunnen voor u uitrekenen hoeveel er in uw situatie aftrekbaar is.

2. Fiscale oudedagsreserve (FOR)
Via de fiscale oudedagsreserve mag u een deel van de winst reserveren voor uw pensioen. Dit scheelt in het betreffende jaar qua belastingheffing. Let op: het vormen van een fiscale oudedagsreserve betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering. Uiteindelijk moet de fiscale oudedagsreserve omgezet worden in een lijfrente. Dit doet u door het bedrag van de fiscale oudedagsreserve daadwerkelijk in geld te storten. De premie voor de aangekochte lijfrente is aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.

3. Zelf sparen en beleggen
Zelf sparen en beleggen voor uw pensioen kan natuurlijk ook. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt bepalen hoe en wanneer u het geld besteedt. Het nadeel hiervan is dat er elk jaar vermogensrendementsheffing betaald moet worden in box 3.

4. Extra aflossen op uw hypotheek
Extra aflossen verlaagt de woonlasten. Verder zorgt een eventuele verkoop van de woning in de toekomst ervoor dat er meer geld belandt in uw portemonnee. Hier staat tegenover dat u over het bedrag dat u aflost geen hypotheekrente meer betaald. Hierdoor daalt de renteaftrek bij uw aangifte inkomstenbelasting.

5. Werken naast het pensioen
Mocht u uiteindelijk toch te weinig inkomen hebben, dan kunt u (blijven) werken na uw pensionering. Dit heeft geen gevolgen voor uw AOW.