De Belastingdienst overtreedt de privacywet door het burgerservicenummer (BSN) te verwerken in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op basis van onderzoek. De privacywaakhond heeft het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is gegaan.

Eigenaren van een eenmanszaak, krijgen op dit moment voor zakelijke communicatie met de Belastingdienst een btw-nummer op basis van zijn of haar BSN. Het BSN is aan een persoon gekoppeld, hierdoor is het nummer kwetsbaar voor misbruik. Kwaadwillende die het BSN van een ander in handen krijgen, kunnen het nummer bijvoorbeeld voor identiteitsfraude gebruiken. Eigenaren van een eenmanszaak zijn verplicht het btw-nummer op de factuur te vermelden en op de website openbaar te maken. Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN daardoor niet beschermen, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat de Belastingdienst zo snel mogelijk moet stoppen met het gebruik van het BSN voor het btw-nummer. De Belastingdienst heeft tot 1 januari 2019 de tijd om met het gebruik van het nummer te stoppen. Doet de organisatie dat niet, dan kan de privacywaakhond optreden. De AP kan bijvoorbeeld een verwerkingsverbod afdwingen of een boete opleggen.

bron: https://www.nu.nl/internet/5350079/belastingdienst-schendt-privacywet-gebruik-bsn-in-btw-nummer-zzpers.html