BV: Voorkomen belastingrente, vraag een voorlopige aanslag aan
Het is verstandig om de voorlopige aanslag die u heeft ontvangen voor uw BV goed te controleren. Heeft u nog geen voorlopige aanslag ontvangen of is de voorlopige aanslag die u eerder in het jaar ontvangen heeft te laag? Vraag dan uiterlijk voor 1 mei 2019 een nieuwe aan. Zo voorkomt u dat uw BV rente moet gaan betalen. Dit kan voorkomen wanneer de Belastingdienst lang nodig heeft voor het opleggen van een VPB-aanslag. Wanneer dit het geval is wordt er belastingrente in rekening gebracht. Dat percentage is minstens 8%.

Vrije ruimte controleren
Het einde van het jaar komt er weer aan. Aan het eind van elk jaar moet u controleren of u de vrije ruimte van de werkkostenregeling heeft overschreden. De grens hiervoor ligt op 1,2% van de fiscale loonsom. Door alle vergoedingen en verstrekkingen die u gedurende het jaar ten laste heeft gebracht van de vrije ruimte bij elkaar op te tellen kunt u berekenen of de vrije ruimte is overschreden. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u de vrije ruimte nog niet volledig benut heeft. Doe dit dan voor 1 januari 2019. Dit kan bijvoorbeeld door uw werknemers belastingvrije wat extra’s te verstrekken.

Lage btw-tarief gaat omhoog
Vanaf 1 januari 2019 gaat het lage btw-tarief omhoog van 6% naar 9%. Wanneer u gebruik maakt van dit btw-tarief zult u dit moeten aanpassen in uw administratie. Verder is het goed opletten bij uw eerste btw-aangifte. Voor verdere informatie zie ons eerder geplaatste nieuwsstukje van 24 september 2018.

Btw-correctie auto in 4de kwartaal 2018
Heeft u via de onderneming een auto aangeschaft en trekt u gedurende het jaar de btw af die in rekening wordt gebracht op de aanschaf, het onderhoud en de benzine? Houd er dan rekening mee dat u het laatste kwartaal van dit jaar een btw-correctie moet toepassen in de btw-aangifte. Dit moet u doen wanneer u de auto zowel privé als zakelijk gebruikt. Als u het werkelijke privégebruik niet heeft bijgehouden dan kunt u uitgaan van een btw-correctie van 2,7% van de catalogusprijs. Voor bepaalde auto’s, waaronder auto’s die vijf jaar in de onderneming zijn gebruikt, mag u een btw-correctie toepassen van 1,5% van de catalogusprijs. Let op: woon-werkverkeer wordt voor de btw-heffing als privé rijden aangemerkt.

Vraag voor 1 januari 2019 om KOR-ontheffing
Wanneer u een eenmanszaak heeft kunt u onder voorwaarden in aanmerking komen voor de kleineondernemingsregeling (KOR). U komt in aanmerking wanneer u in een jaar na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883,- btw moet betalen. Hoeveel belastingvermindering u krijgt hangt af van het btw-bedrag dat u aan de Belastingdienst zou moeten betalen wanneer u na aftrek van voorbelasting de regeling niet toepast. De vermindering via de kleineondernemingsregeling kan nooit lijden tot een teruggaaf van btw.

Nieuwjaarsborrel 2019
Heeft u begin 2019 een nieuwjaarsborrel ingepland? Houd deze dan op de zaak. De nieuwjaarsborrel kan onder de werkkostenregeling onbelast blijven als u de borrel op zaak organiseert. Zowel de hapjes en de drankjes die door de werknemers worden geconsumeerd vallen onder deze faciliteit. Ook de kosten voor bijvoorbeeld entertainment zijn vrijgesteld. Wanneer u er voor kiest de nieuwjaarsborrel op een externe locatie te verzorgen kunt er voor kiezen de kosten ten laste te brengen van de vrije ruimte. Het nadeel hiervan is dat u dan al op 2 januari van het nieuwe jaar gebruik maakt van de vrije ruimte.